Anneye isyan eden kâfir mi oluyor?

Sual: Camimize gelen yabancı bir vaiz, Eshab-ı kiramdan Alkama’nın menkıbesini anlatıp, (Annesine isyan etmişti. O hakkını helâl etmeseydi, ebedî cehennemlik olacaktı) dedi. Anneye isyan eden kâfir mi oluyor? Bir de, (Son nefeste kelime-i şehadet getirmeyen kâfir olarak ölür) deniyor. İnsan uykuda iken veya âniden ölse, kâfir olarak mı ölür?
CEVAP
Günümüzde, kendi görüşlerini dinin emri gibi anlatan zamane hocalarını ihtiyatla dinlemelidir. Çünkü yanlış söyleme ihtimalleri çoktur.

O menkıbede Peygamber efendimiz, onun annesine, oğluna hakkını helal etmezse, Cehennemde azap çekeceğini bildiriyor. Ebedî azaptan bahsedilmiyor.

Salih ana babaya isyan etmek haramdır, ama küfür değildir. Allahü teâlâya isyan ediyoruz. Her günah bir isyandır. Günah işlemekle insan kâfir olmaz. Son nefesinde kelime-i şehadet getiremeyen de kâfir olarak ölmez.

Ehl-i sünnet itikadında, amel imandan parça değildir, yani insan ne kadar büyük günah işlerse işlesin kâfir olmaz. Zerre kadar imanı olan sonunda Cennete girer.

Kalb krizi, trafik kazası, bir bombanın patlaması gibi sebeplerle kelime-i şehadet getiremeden veya uyurken ölen Müslüman, imansız ölmüş olmaz. Âniden ölüp de, son sözünün kelime-i şehadet olmaması ona zarar vermez. İki hadis-i şerif:

(Âniden ölmek, müminlere rahmet, facirlere ise üzüntüdür.) [Beyhekî]
(Âni ölüm, müminlere rahat, kâfirlere ise azaptır.) [Taberanî]

Facir, yani kötü kişi, âniden ölmeyip de, hastalık çekerek ölürse, günahlarına tevbe etme imkânı vardır. Kâfir olan da, imana gelebilir. Onun için kâfirlere ve facirlere âni ölüm iyi değildir. Fakat salihlerin ansızın ölmeleri onlar için bir nimet olur. Aylarca veya yıllarca hasta yattıktan sonra ölmek çok sıkıntılı olur. Ama bu sıkıntılar, çoğunun sonsuz saadetine sebep olabilir.

Başsız insan
Başsız beden yürüse, korku kaplar insanı,
Başsız görür evliya, hiç namaz kılmayanı.

Eshabım hastalanmaz
Sual: S. Ebediyye’de, (Eshabım hasta olmaz! İslam dini, hasta olmamak yolunu göstermiştir. Eshabım temizliğe çok dikkat eder. Acıkmadıkça bir şey yemez ve doymadan önce sofradan kalkar!) hadisi bildiriliyor. Eshab hastalanmıyorsa niye öldüler?
CEVAP
Ecelleri geldiği için öldüler. Her insan, mutlaka hastalık sebebiyle ölmez.

(Hasta olmazlar) hadis-i şerifi, şartsız söylenmiş, genel bir ifadedir. Yani (Genelde Eshabım hasta olmaz) demektir. Soğuk alabilirler, yanabilirler, bir yerleri kırılır. Bulaşıcı veya irsî [kalıtsal] bir hastalığa yakalanabilirler. Daha birçok hastalık sebepleri vardır. Bunlar genel hükme aykırı sayılmaz. Burada sağlıklı yaşamanın genel kuralı bildiriliyor. İnsan temizliğe dikkat eder, acıkmadan sofraya oturmaz ve doymadan kalkarsa vücudu sağlıklı olur. Fakat bütün bunlara riayet etse de, yine yukarıda bildirilen sebeplerden biri hastalığa sebep olabilir.

Genel kurala uyulursa hastalık azalabilir. Mesela ben kilolu idim, tansiyon ve astım ilaçları kullanıyordum. Zayıflayınca bu ilaçları bıraktım. Çok yiyip içmenin hastalıklara sebep olduğunu tecrübeyle de gördüm. Çok yiyip içmeyince eski sağlığıma kavuştum. Aynı diyeti yapan birçok arkadaş da, aynı şeyleri söyledi. Şeker hastası olanlar bile ilacı bırakmışlar.

Vücuttaki baş gibi
Vücutta baş ne ise, aynıdır dinde namaz,
Başsız vücut olmazsa, namazsız İslam olmaz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.