İbadet herkes için lüzumludur

Sual: Namaz kılmayan biri, (İnsanların cennetlik ve cehennemlik olacakları ezelde takdir edilmiştir. Cennetlik olan, ibadet etmese de affedilir, Cennete gider. Ezelde cehennemlik olan, ne kadar çok ibadet ederse etsin faydası olmaz, muhakkak Cehenneme gider. O hâlde, sen de benim gibi rahat et, ibadet ederek kendini boşuna yorma!) dedi. Bunu söyleyen, belki inançsız biri, kasıtlı söylemiş olabilir, ama söylediği mantıklı değil mi?
CEVAP
Mantıklı değildir. Dine aykırı olan sözde mantık aranmaz.

Biz kuluz. Kulun vazifesi, sahibinin emrine uyarak ibadetleri yapmaktır. İbadet yapmanın zararı olmaz, aksine faydalıdır. Çünkü ezelde cennetlik olanın da, sevablarının artması, derecesinin yükselmesi için ibadet yapması lazımdır. Cehennemlik ise, ibadet yapmamak, Allah'a isyan etmek azabından kurtulmak için, ibadet etmelidir. İbadet etmenin hiçbir zararı olmaz, aksine faydası olur. Çünkü Allahü teâlâ hikmet sahibidir. İbadet edenlere azap etmesi, Onun hikmetine yakışmaz.

O hâlde ibadet etmemek çok yanlış olur. Aklı olan kimse, faydalı olanı yapar, zararlı olanı, faydasız olanı terk eder. Ezelde cehennemlik olduğunu düşünen bile, Rabbimize itaat etmiş olarak Cehenneme girmeyi, âsi olarak girmeye tercih etmelidir. Ayrıca, Allahü teâlâ, ibadet edenleri Cennete sokacağına, ibadet etmeyenlere Cehennemde azap yapacağına söz vermiştir. Allahü teâlâ, sözünde sâdıktır yani doğrudur. Sözünden dönmez. Bir âyet-i kerimede mealen, (Allah, verdiği sözden dönmez) buyuruldu. Öyle ise ibadet etmeye devam etmelidir. (Berîka)

Salih amel
İbadet için çalış, bırak uzun emeli!
Rabbimiz zayi etmez, hâlis olan ameli!

Abdestli yatmalı
Sual: Bir kimse, sıkışık hâlde iken yatağa abdestli girse, hemen kalkıp ihtiyacını gördükten sonra yatsa, abdestli mi yatmış olur? Gece tuvalete kalkınca abdestli yatmasına zararı olur mu?
CEVAP
Yatağa abdestli girmek kâfidir. Gece uyanıp helâya gitmesinin, abdestli yatmasına zararı olmaz. Sabaha kadar abdestli yatmış olur. Abdestli yatmayı alışkanlık hâline getirmeli. Birkaç hadis-i şerif:

(Abdestli yatan, uykuda iken, gündüz saim, gece kaim gibi sevaba kavuşur.) [Deylemî] (Saim, oruçlu; kaim, gece kalkıp ibadet eden kimsedir.)
(Abdestli yatana, o gece bir melek sabaha kadar "Ya Rabbi bu kulunu affet!" diye dua eder.) [Hâkim] (Meleğin duası kabul olur.)
(Abdestli yatıp Allahü teâlâyı anarak uyuyan, uyanana kadar namazda sayılır. Bir melek onun için ibadet eder. Uyanınca, yine Allahü teâlâyı anarsa, o melek, bu kulun affı için Allah’a dua eder.) [İbni Hibban]
(Abdestli yatan, o gece ölürse şehid olarak ölür.) [İbni Sünnî]

Namaza kalkmak niyetiyle uyuyanın uykusu da ibadet olur. Uyuduğu hâlde sabaha kadar ibadet etmiş sevabına kavuşur.

Dünya zevkleri geçer
Dünya zevkleri geçer, kalmaz birinden eser,
Müjde ona, ölürken Azrail'e gülümser.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.